Meny Stäng

Huslån

Funderar du på att köpa hus men tvekar med tanke på ditt sparade kapital? Då kan huslån vara den ultimata lösningen. Du kan få huslån för upp till 95 % av bostadspriset och alltså bara vara tvungen att finansiera den återstående 5 procenten själv. Ifall du inte förfogar över beloppet som denna 5 % innebär, så går det att lösa genom t.ex. ett vanligt banklån. Alla stora banker erbjuder huslån. Ibland kan förfarandet gå till så att du tar över den tidigare bostadsägarens huslån.

Du skall även vara beredd på att banken vill ha en säkerhet för lånet. För huslån fungerar det som så att banken vill ha pantbrev där du går i säkerhet med huset i pant. Pantbrev skaffar du vid din lokala inskrivningsmyndighet, möjligtvis tingsrätten. Ur pantbreven framgår det belopp som banken har rätt till vid en eventuell exekutiv auktion

huslån

Så långt är det inga problem alltså. Men som vid alla andra lån vidtar banken vissa försiktighetsåtgärder. Din möjlighet att få huslån beror på din ekonomiska bakgrund, dvs. huruvida du har betalningsanmärkningar osv. Ifall du är arbetslös, lider av någon sjukdom eller har stora obetalda skulder så påverkar även detta dina möjligheter. Ett bra sätt att ta reda på hur du ligger till, enligt banken, är att skaffa ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett förhandsbesked på hur stort huslån banken är beredd att ge dig.

Dags att skaffa ett lånelöfte?

Skaffa ett lånelöfte innan du börjar spana in drömvillan, så du vet vilka villor du kan aspirera på. Ett annat tips är att det numera finns särskilda lån för handpenning. Detta lån löser du sedan in med huslånet när du flyttar in.

Som vid alla lån bör du ta räntan i beaktande. För huslån finns både fast och rörlig ränta. Givetvis lönar det sig att jämföra bankernas erbjudanden och räkna på vad som är bäst för dig. Du betalar amorteringar och ränta löpande tills hela huslånet är avbetalat. Läs mer på huslånränta.se

Dela med dig av sidan: